V-ați gândit vreodată să luați cina fără a fi așezați pe scaune? Dar la ideea de un perete glisant în loc de o ușă?
Japonia are o filozofie a locuirii de la care avem multe de învățat. Modul lor de a aborda un spațiu este diferit de cel european, american sau african. Probabil cea mai mare diferență este abordarea mult mai spirituală a spațiului în care trăiești, dormi, mănânci. Noi, vesticii, avem o abordare mai funcțională a unui spațiu, iar partea estetică are legătură mai degrabă cu plăcerea vizuală, nu cu filozofia volumelor, luminii și suprafețelor.
Japonia, în schimb, are această abordare conceptuală a locuinței încă din cele mai vechi timpuri și, deși influențată de globalizare, și-a păstrat ceva din abordarea istorică, în care locuința e tratată ca un sanctuar.
În Shogun (serial Disney+), unde acțiunea se petrece la 1600, avem o scanare profundă a spațiilor aristocrației japoneze (motiv pentru care avem oportunitatea de a vedea meșteșugul dus la nivel de artă), reprezentative pentru modul de gândire a japonezului de rând.
Ce putem fura din spațiile japoneze de sec XV?
> Texturi naturale: lemn, bambus, iută, mătase, piatră
> Ferestre largi, prin care pătrunde lumina naturală constant
> Uși glisante – experiența deschiderii unui spațiu e diferită. A trage de două paneluri în stânga și în dreapta e un gest care indică încrederea cu care înfrunți noua zi, complet deschis. De asemenea spațiul de după uși se deschide uniform de ambele părți, și-ți oferă o claritate mai mare a ceea ce e afară.
> Lambriu textil și din lemn
> Artă textilă pe pereți (tapiserii, tapet) și artă murală
> Uși și ferestre cu sprose (cercevele) care divizează decorativ sticla/textilul în pătrățele, creând simetrii plăcute la contactul cu lumina
> Suprafețele transparente difuze, nu clare (nu se vede clar înăuntru, ci doar se intuiește după forme)
> Lumină indirectă, caldă (aici dată de lumânări; în vremurile noastre o putem obține evitând lumina directă singulară din tavan și becurile cu lumină rece)
> Surse de lumină la înălțimi diferite, cu funcții diferite
> Simplitatea amenajării, minimalistă în mobilă și obiecte, cu focus pe divizarea spațiului și atmosferă aerisită
> Măsuțe joase
> Scheletul la vedere: stâlpii de partiție, bârnele din tavan
> Motive vegetale în arta de pe pereți (aducem natura înauntru)
> Verande, care oferă o legătură meditativă cu exteriorul
> Grădini foarte îngrijite, cu o plasare intențională a arborilor și peisagistică care să calmeze
Shogun poate fi vizionat pe Disney +.
Dacă vrei să citești despre el (spoiler free) am scris un material aici.
Despre Locuire, Design și Arhitectură în filme scriu periodic. Pentru ponturi și inspirație vezi toate materialele aici.